Mais op de BBQ: De Perfecte Bereiding

Mais op de BBQ: De Perfecte Bereiding

Zodra de zon zich laat zien, wordt de barbecue uit de schuur gehaald. Naast de traditionele vleesspiesjes en hamburgers, is er één groente die zeker niet mag ontbreken: mais. Het grillen van mais op de barbecue voegt een zoete, rokerige smaak toe die bijna onweerstaanbaar is. In dit artikel ontdek je hoe je mais perfect kunt bereiden op de BBQ, met tips voor het gebruik van een Big Green Egg voor die unieke smaakervaring.

De Basis: Maiskolf BBQ Temperatuur en Voorbereiding

Voordat je begint, is het belangrijk om de maiskolf goed voor te bereiden. Begin met het verwijderen van de bladeren en de zijde van de mais. Spoel de kolven af onder koud water om eventueel achtergebleven zand of vuil te verwijderen. De ideale maiskolf BBQ temperatuur ligt rond de 200 graden Celsius. Op deze temperatuur krijgt de mais een mooie gegrilde kleur zonder dat het te snel verbrandt.

Stap voor stap bereiding

  • Voorbereiding van de Mais:
    • Verwijder de bladeren en de zijde van de maiskolven.
    • Spoel de maiskolven af onder koud water om vuil te verwijderen.
  • Voorverwarmen van de BBQ:
    • Verwarm je BBQ voor tot hoge temperatuur, rond de 160 graden Celsius.
  • Voorbereiden voor Grillen:
    • Optioneel: Kook de maiskolven voor in licht gezouten water voor 5 tot 10 minuten voor een kortere grilltijd en sappiger resultaat.
  • Grillen:
    • Leg de maiskolven direct op het grillrooster voor een intensere rooksmaak of wikkel ze in aluminiumfolie voor een zachtere bereiding.
    • Grill de maiskolven ongeveer 15 tot 20 minuten, draai ze elke 5 minuten om een gelijkmatige garing en mooie grillstrepen te krijgen.
  • Extra Smaak Toevoegen:
    • Halverwege het grillen kun je de mais insmeren met extra boter of een speciale kruidenboter voor meer smaak.
    • Bestrooi de gegrilde maiskolven met verse kruiden zoals peterselie of koriander, en voeg naar smaak peper toe.
  • Controleren van de Gaarheid:
    • Controleer of de mais gaar is door in een korrel te prikken; deze moet zacht zijn.
  • Serveren:
    • Haal de maiskolven van de BBQ en laat ze een paar minuten afkoelen.
    • Serveer de maiskolven warm, eventueel met extra boter of kruidenboter en zout naar smaak.

Mais Kamado: Een Rokerige Smaaksensatie

De kamado, zoals de Big Green Egg, is perfect voor het bereiden van mais. De kamado zorgt voor een gelijkmatige hitte en rook, wat de mais een heerlijk rokerige smaak geeft. Voor de beste resultaten, grill je de maiskolven indirect op de kamado. Dit betekent dat je de kolven niet direct boven de kolen legt, maar ze aan de zijkant plaatst of een platesetter gebruikt. Zo krijg je perfect gegrilde mais zonder dat het aanbrandt.

Variaties: Gegrilde Maiskolf en Meer

Een simpele gegrilde maiskolf is al heerlijk, maar je kunt ook variëren met verschillende smaken. Wikkel de mais in aluminiumfolie samen met boter, zout, en jouw favoriete kruiden voor een gestoomd effect met extra smaak. Voeg voor een extra zoete smaak wat suikermais op de BBQ toe. Vergeet niet om de pakketjes regelmatig te draaien voor een gelijkmatige garing.

Creatief met Kruiden: Van Peterselie tot Koriander

De toevoeging van verse kruiden kan je BBQ mais naar een hoger niveau tillen. Strooi wat verse peterselie of koriander over de gegrilde kolven voor een frisse twist. Een beetje peper naar smaak en enkele eetlepels olijfolie maken het geheel af. Experimenteer ook met andere soorten kruidenboter voor een verrassend resultaat.

De Afwerking: Suikermais en Aluminiumfolie

Suikermais op de bbq in folie is een populaire keuze voor velen. De zoete smaak van de suikermais gecombineerd met de rokerigheid van de BBQ is een match made in heaven. Wikkel de maiskolven in een stuk aluminiumfolie voor een zachte, sappige bereiding. Zorg ervoor dat je de mais lang genoeg laat grillen; hoe lang mais op de BBQ nodig heeft, hangt af van de hitte van je BBQ, maar reken op ongeveer 15 tot 20 minuten voor perfecte mais.

Unieke Recepten: Maak Je BBQ Feest Speciaal

Wanneer je mais op de BBQ naar een hoger niveau tilt, begin je met de basis en voeg je daar je eigen draai aan toe. Heb je ooit gedacht aan maiskolven marineren in een speciale mix van kruiden en boter voordat je ze grilt? Of wat dacht je van een topping van verse koriander en een snufje chilipoeder voor die extra kick? De mogelijkheden zijn eindeloos. Een goede tip is om je maiskolven voor te koken in ruim water met een snufje zout. Dit verkort de grilltijd en zorgt ervoor dat je mais heerlijk sappig blijft.

Gezond en Heerlijk: De Voordelen van Mais

Niet alleen is mais op de BBQ een smaakvolle toevoeging aan je barbecue, het is ook nog eens gezond. Mais zit vol met vezels, vitaminen en mineralen. Het is een geweldige bron van energie en de zoete smaak maakt het een favoriet bij zowel volwassenen als kinderen. Door mais op de grill te bereiden, behoud je deze voedingsstoffen en voeg je een rokerige dimensie toe die je niet krijgt van koken of stomen.

Conclusie: Mais op de BBQ, Een Must-Try Deze Zomer

Of je nu een barbecue-expert bent of dit jaar voor het eerst de grill aansteekt, mais op de BBQ is een eenvoudige, veelzijdige en heerlijke toevoeging aan elke maaltijd. Het biedt een perfecte balans tussen zoet en rokerig, en kan worden aangepast met talloze toppings en marinades. Met de juiste voorbereiding en wat creativiteit kun je een gerecht creëren dat gegarandeerd indruk maakt op je gasten. Dus de volgende keer dat je de barbecue aansteekt, vergeet dan niet om wat maiskolven op het menu te zetten!

Veelgestelde Vragen

1. Hoe lang moet mais op de BBQ?

Mais op de BBQ heeft ongeveer 15 tot 20 minuten nodig, afhankelijk van de hitte van je grill. Draai ze regelmatig om een gelijkmatige garing te verzekeren.

  1. Kan ik mais op de BBQ bereiden zonder folie?

Ja, mais kan direct op de grill worden bereid voor een meer uitgesproken rooksmaak. Let op dat je de kolven regelmatig draait om aanbranden te voorkomen.

  1. Wat is de beste manier om mais voor te bereiden voor de BBQ?

Verwijder de bladeren en de zijde, spoel de kolven af en kook ze eventueel voor in water met een snufje zout. Dit helpt om de mais sappig te houden tijdens het grillen.

  1. Hoe kan ik mijn BBQ mais extra smaak geven?

Experimenteer met marinades, boter en kruiden. Probeer bijvoorbeeld eens boter gemengd met fijngehakte knoflook, peterselie, en een beetje citroensap.

  1. Is mais op de BBQ gezond?

Ja, mais is rijk aan vezels, vitaminen en mineralen. Het grillen op de BBQ voegt geen extra vet toe, waardoor het een gezonde keuze blijft.



Terug naar blog