
Groentenstoofpot met gerookt spek, flespompoen en Spritz Rub
De herfst is hét seizoen voor stoofpotten. Zodra de dagen korter worden en de houtskool weer gloeien mag, is er niets zo lekker als een goed gevulde Dutch oven op de kamado. Deze groentenstoofpot combineert het zoete van flespompoen en pastinaak met het hartige van gerookt spek en de kruidige kick van de Bugin Spritz Rub. Comfort food van het rooster – met een vleugje rook, precies zoals wij het graag zien.
Wat heb je nodig:
- 200 g gerookt spek, in reepjes gesneden
- 1 grote ui, grof gesneden
- 1 eetlepel Bugin Spritz Rub + extra naar smaak
- 500 g flespompoen: bovenste gedeelte: geschild en in blokjes gesneden, onderste gedeelte: caveman style gegaard op houtskool (vleesachtige deel eruit scheppen)
- 2 gele peentjes, geschild en in stukjes gesneden
- 1 stuk verse gember (ongeveer 2 cm), in stukken gemept
- 300 g zoete aardappel, geschild en in stukjes gesneden
- 1 pastinaak, geschild en gesneden
- 1 bosui, fijn gesneden
- 200 ml kookroom
- 1 glas droge witte wijn (ca. 150 ml)
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze op de kamado:
1. Bereid je kamado voor
Stook de kamado op tot ongeveer 160–180°C met indirecte hitte. Plaats je Dutch oven op het rooster en laat deze rustig op temperatuur komen.
2. Spek uitbakken
Begin met de basis van smaak: gerookt spek. Bak de reepjes uit in de Dutch oven tot ze knapperig zijn en er een laagje vet vrijkomt.
3. Ui en rub toevoegen
Voeg de gesneden ui toe aan het spekvet en bak tot deze glazig zijn. Strooi de Bugin Spritz Rub eroverheen en laat de geuren even loskomen – dat is het moment waarop de buren jaloers worden.
4. De groenten erin
Voeg vervolgens de blokjes pompoen, peen, zoete aardappel, pastinaak en gember toe. Roer goed door en laat het geheel een paar minuten meebakken zodat de groenten wat kleur en smaak ontwikkelen.
5. Afblussen met witte wijn
Giet het glas witte wijn erbij, roer even goed door en laat een paar minuten pruttelen zodat de alcohol verdampt.
6. Laat het stoven
Deksel erop en de kamado z’n werk laten doen. Laat de stoofpot ongeveer 45 minuten rustig garen met indirecte hitte tot de groenten zacht zijn. Af en toe even doorroeren.
7. Caveman pompoen toevoegen
Intussen rooster je het onderste deel van de flespompoen caveman style – direct op de houtskool. Zodra de schil zwart geblakerd is, schep je het zachte vruchtvlees eruit en voeg je dit toe aan de stoof. Laat nog 10 minuten meestoven voor dat extra rokerige accent.
8. Afmaken met kookroom en bosui
Roer tot slot de kookroom en bosui erdoor. Laat nog een paar minuten doorwarmen zonder deksel, zodat de saus iets indikt.
9. Op smaak brengen
Proef en voeg naar wens nog wat extra rub, zout en peper toe.
Serveren
Serveer de groentenstoofpot rechtstreeks uit de Dutch oven voor dat echte buitenkookgevoel. Lekker met een stuk vers brood om de saus op te dippen – of met een smeuïge puree ernaast.
Een gerecht dat bewijst dat comfort food niet ingewikkeld hoeft te zijn, zolang je maar goede ingrediënten en een beetje vuur hebt!