De Kunst van het Bereiden van een Tomahawk op de BBQ

De Kunst van het Bereiden van een Tomahawk op de BBQ

Als je ooit hebt gedroomd over het perfect bereiden van een tomahawk steak op de barbecue, dan ben je hier aan het juiste adres. Het grillen van een tomahawk steak is niet alleen een culinair avontuur, maar ook een waar spektakel. Deze steak, herkenbaar aan het lange stuk bot en de indrukwekkende grootte, is niet alleen een feest voor het oog, maar ook voor de smaakpapillen. In dit artikel nemen we je mee door de stappen van het kiezen van de beste tomahawk, het voorbereiden, kruiden, en natuurlijk het grillen op jouw barbecue.

Tomahawk Steak

Een tomahawk steak is niet alleen heerlijk, maar ook een indrukwekkende toevoeging aan elke barbecue. Het is perfect voor wanneer je gasten hebt, omdat het gemakkelijk in mooie plakken gesneden kan worden en genoeg is voor meerdere personen. Vergeet niet om de steak te laten rusten voordat je hem aansnijdt; dit zorgt ervoor dat de sappen zich goed verspreiden en de steak extra mals wordt.

Kiezen van de Perfecte Tomahawk Steak

Bij het kiezen van een tomahawk steak is kwaliteit essentieel. Zoek naar een mooi stuk vlees met een goede vetmarmering voor die intense smaak en sappigheid. Een tomahawk steak is niet alleen een stuk vlees, het is een ervaring. Het grote stuk bot draagt niet alleen bij aan de presentatie maar ook aan de smaak. Zorg ervoor dat je steak van hoge kwaliteit is en bezoek aan een gespecialiseerde slager, bijvoorbeeld Slagerij Spoelder! 

Voorbereiden van de Tomahawk voor de BBQ

Voordat je de tomahawk op de barbecue legt, is het belangrijk om het vlees op kamertemperatuur te laten komen. Dit zorgt ervoor dat de steak gelijkmatig gaart. Kruid de tomahawk royaal met peper en zout, of experimenteer met verschillende 'tomahawk kruiden' voor een unieke smaakbeleving. Laat de kruiden even intrekken zodat de smaken goed kunnen versmelten met het vlees.

Het Perfect Grillen van een Tomahawk Steak op de BBQ

Een tomahawk steak bereiden op de barbecue vereist geduld en aandacht voor detail. Gebruik de reverse Sear methode voor het bereiden van een Tomahawk steak, dit is eenvoudig en effectief. Begin met het langzaam garen van het vlees tot het bijna de gewenste kerntemperatuur bereikt heeft. Haal het dan kort van de kamado en wrijf het in met mayonaise, gevolgd door een BBQ rub. Zorg ervoor dat de kamado klaar is voor direct grillen door een gietijzeren grillrooster te gebruiken en de temperatuur op te stoken tot 230 graden Celsius. Plaats vervolgens de steak op het hete gietijzer en gril deze kort af. Gebruik een thermometer om de 'kerntemperatuur' in de gaten te houden, aangezien dit essentieel is voor het perfect bereiden van je steak. Begin met grillen op een hoge temperatuur om een mooie korst te creëren, en verplaats de steak dan naar een indirecte gedeelte van de barbecue om het langzaam te laten garen tot de gewenste temperatuur. Als je van een rokerige smaak houdt, kun je tijdens het langzame garen ook een subtiele rooksmaak toevoegen, bijvoorbeeld met behulp van houtsnippers of -chunks. Ook lekker om bij de langzame garing een lekker rooksmaakje mee te geven met bijvoorbeeld voor de Smoking Flavours Rookchunks. Op deze manier bereid je een heerlijk malse en smaakvolle Tomahawk steak volgens de reverse Sear methode. Voor een echte BBQ-ervaring, kijk ook eens naar een 'BBQ workshop' bij Smaken van Buiten, waar je o.a. leert hoe je de perfecte tomahawk steak bereidt.


Temperatuurbeheersing en Indirect Grillen

Een gelijkmatige temperatuur en het gebruik van indirecte warmte zijn essentieel voor het perfect bereiden van een tomahawk steak. Het vlees moet langzaam garen om de binnenkant perfect te krijgen zonder de buitenkant te verbranden. Bij een BBQ zoals de Big Green Egg kun je gemakkelijk een constante temperatuur behouden en gebruik maken van het indirecte gedeelte voor het optimale resultaat.

Het Belang van de juiste kerntemperatuur

Gebruik van een vleesthermometer

De sleutel tot een perfect bereide tomahawk steak is de kerntemperatuur. Een digitale vleesthermometer is hierbij onmisbaar. Door de kerntemperatuur nauwkeurig in de gaten te houden, weet je precies wanneer jouw tomahawk de gewenste gaarheid heeft bereikt. Of je nu houdt van medium-rare of liever een doorbakken steak hebt, de thermometer is je beste vriend.

Richtlijnen voor de perfecte kerntemperatuur

Gebruik het liefste een thermometer die in het vlees blijft zitten om ervoor te zorgen dat je niet teveel juiciness verliest van je steak. Bijvoorbeeld de Grilleye Max
deze blijft in je vlees en geeft jou de rust om de kerntemperatuur te controleren zonder steeds je kamado open te hoeven doen. Voor een medium-rare tomahawk steak ligt de ideale kerntemperatuur rond de 55 graden Celsius. Hou je van wat meer doorbakken, ga dan richting de 60 tot 65 graden Celsius. Onthoud dat de temperatuur van het vlees nog iets kan stijgen nadat je het van de BBQ hebt gehaald, dus haal het er iets eerder af. 

Rusttijd en serveertips voor de perfecte tomahawk

Het belang van rusttijd na het grillen

Een vaak over het hoofd gezien aspect bij het bereiden van steaks, en zeker bij een groot stuk vlees zoals de tomahawk, is de rusttijd. Na het bereiken van de perfecte kerntemperatuur is het essentieel om het vlees enige tijd te laten rusten. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich herverdelen en de steak mals en sappig blijft. Een goede vuistregel is om de steak ongeveer tien minuten te laten rusten voordat je hem aansnijdt.

Creatief aan tafel: het presenteren van je tomahawk

Het presenteren van je tomahawk steak is net zo belangrijk als de bereiding. Snijd het vlees in mooie plakken tegen de draad in voor de beste textuur en smaakbeleving. Serveer op een groot bord of houten plank voor een robuuste uitstraling. Voeg wat verse kruiden of eetbare bloemen toe voor een kleurrijk accent. Een tomahawk steak is een echte showstopper, dus zorg ervoor dat je presentatie dit weerspiegelt.


Specifieke kruiden en marinades voor de tomahawk

Het geheim van de perfecte kruidenmix

Het kiezen van de juiste kruiden en marinades is cruciaal voor het bereiken van die unieke, smaakvolle tomahawk ervaring. Een eenvoudige mix van zout en peper kan al wonderen doen, maar voor wie het avontuurlijker wil aanpakken, zijn er tal van kruidenmixen die de tomahawk naar een hoger niveau tillen. Denk aan combinaties van knoflookpoeder, paprikapoeder, en een snufje cayennepeper voor wat extra pit. Experimenteer met verschillende 'tomahawk kruiden' om jouw persoonlijke favoriet te ontdekken.

Marineren voor maximale smaak

Voor een nog intensere smaak, kun je de tomahawk ook marineren. Dit proces vergt wat extra tijd, maar het resultaat is een steak die doordrongen is van smaak. Een marinade op basis van olie, azijn, kruiden en soms zelfs een vleugje zoetigheid kan de tomahawk steak transformeren in een ware smaaksensatie. Zorg ervoor dat je de steak ruim van tevoren marineert, idealiter een nacht voor het grillen.

De rol van de barbecue in het Bereidingsproces

Kiezen van de juiste BBQ

Niet elke barbecue is hetzelfde. Voor het bereiden van een tomahawk steak is het belangrijk om de juiste type te kiezen. De 'Big Green Egg' is een populaire keuze onder BBQ-liefhebbers. Deze keramische barbecue staat bekend om zijn uitstekende warmtebehoud en veelzijdigheid, waardoor het perfect is voor het langzaam garen van een tomahawk.

Conclusie: een meesterlijke BBQ-ervaring

Het bereiden van een tomahawk steak op de barbecue is een culinaire reis die elke BBQ-liefhebber eens moet ondernemen. Van het selecteren van de beste kwaliteit vlees tot het zorgvuldig kruiden, grillen en serveren, elke stap draagt bij aan een uitzonderlijke eetervaring. Met de juiste technieken, een beetje geduld, en een vleugje creativiteit kun je een steak bereiden die niet alleen heerlijk smaakt, maar ook een blijvende indruk achterlaat bij je gasten.

Veelgestelde Vragen

Wat is de beste manier om een tomahawk steak te kruiden?

Een combinatie van zout, peper en enkele andere kruiden zoals knoflookpoeder en paprikapoeder is ideaal. Voel je vrij om te experimenteren met verschillende kruidencombinaties om je eigen signature mix te creëren.

Hoe lang moet een tomahawk steak op de barbecue?

Dit hangt af van de gewenste gaarheid en de dikte van de steak. Gebruik een vleesthermometer om de kerntemperatuur te meten voor het beste resultaat. Over het algemeen duurt het ongeveer 40 minuten tot een uur om een tomahawk steak te grillen.

Wat is de ideale kerntemperatuur voor een tomahawk steak?

Voor medium-rare, streef naar een kerntemperatuur van ongeveer 55 graden Celsius. Voor medium, richt op 60 tot 65 graden Celsius.

Kan ik een tomahawk steak op een gewone BBQ bereiden?

Ja, dat kan zeker. Zorg wel voor een goede temperatuurcontrole en gebruik de techniek van indirect grillen voor het beste resultaat.

Hoeveel personen kan ik bedienen met één tomahawk steak?

Afhankelijk van de grootte van de steak en de eetlust van je gasten, kun je meestal 2 tot 4 personen bedienen met één tomahawk steak.

Terug naar blog