De Kunst van 321 Spareribs

De Kunst van 321 Spareribs

De Kunst van 321 Spareribs

Wanneer je denkt aan barbecueën, denk je snel aan spareribs. Ze zijn sappig, mals en overheerlijk. Er zijn verschillende methoden om spareribs te bereiden, maar de "321 methode" heeft zichzelf bewezen als een van de populairste. Maar wat houdt deze methode precies in?

Waarom de 321 methode?

De 321 methode is speciaal omdat het een gegarandeerde manier is om elke keer weer perfecte spareribs te krijgen. Deze methode leidt tot spareribs die zo mals zijn dat ze letterlijk van het bot vallen, en toch een perfecte rooksmaak behouden. En het mooiste? Het is niet eens zo ingewikkeld!

Voorbereiding van de spareribs

Een goede voorbereiding is het halve werk. Begin met het selecteren van dikke, bevleesde spareribs, bijvoorbeeld uit onze BBQ Vers Vleesservice. Eenmaal geselecteerd, is het tijd voor de magische touch: de laksaus. Deze saus zorgt niet alleen voor een heerlijke smaak, maar helpt ook om die smaak diep in het vlees te trekken.

Stap voor stap: De 3-2-1 methode

Eerste fase: 3 uur roken

Hier beginnen we echt met de magie van de 321 methode. Het vlees wordt 3 uur gerookt op een constante temperatuur. Het is van cruciaal belang om een constante lage temperatuur te behouden, hiervoor maak je gebruik van een indirect ingerichte BBQ. Belangrijk voor een extra rooksmaak is om rookchunks, zoals bijvoorbeeld van Smokin’ Flavours toe te voegen aan je keramische bbq.

Tweede fase: 2 uur in folie

Na het roken, wikkelen we de spareribs in BBQ-aluminiumfolie  of een dubbele laag gewoon aluminiumfolie. Dit proces maakt het vlees extra mals, omdat het in zijn eigen sappen gaart. Voeg een goede klont roomboter een beetje appelsap toe voor extra smaak en vocht. Maak een soort bootje van het aluminiumfolie en zorg dat het folie goed sluit. Na twee uur moeten de spareribs mooi zacht zijn als je er in prikt.

Derde fase: 1 uur aflakken

Dit is waar de spareribs die glanzende, plakkerige buitenkant krijgen waar iedereen van houdt. Gebruik je laksaus rijkelijk om elke centimeter van de spareribs te bedekken. Ze zijn nu bijna klaar om geserveerd te worden! Gedurende dit uur lak je de spareribs 2 keer af, waarna je ze nog een half uur laat karameliseren.

Benodigdheden voor de perfecte 321 spareribs

Elk goed recept heeft zijn geheime wapens. In het geval van de 321 spareribs zijn dit zeker de tools en ingrediënten die je gebruikt.

Temperatuur en controle

Een van de meest kritieke aspecten van deze methode is temperatuurregeling. De sleutel tot succes ligt in het handhaven van een constante, lage temperatuur gedurende het hele kookproces. Idealiter wil je je barbecue rond de 110 graden Celsius houden. Dit zorgt ervoor dat het vlees langzaam gaart, waardoor het zijn sappen vasthoudt en mals blijft. Voor diegenen die een barbecue met een keramische basis zoals The Bastard, Kamado Joe of de Big green eqq gebruiken, is het beheren van deze temperatuur zeker eenvoudiger dankzij hun ontwerp.

Kamado barbecues

Kamado barbecues, zoals de eerder genoemde, zijn uitstekend voor deze methode. Dankzij hun keramische ontwerp behouden ze warmte uitzonderlijk goed en zorgen ze voor een gelijkmatige warmteverdeling. Bovendien laten ze je toe om gemakkelijk rookhout toe te voegen voor die heerlijke rooksmaak.

Het belang van laksaus en hoe je deze maakt

Je hebt het vast al geraden: laksaus is het geheime ingrediënt dat je spareribs naar een hoger niveau tilt. Je kunt deze zelf maken, of kant en klaar kopen er is een groot assortiment BBQ sauzen verkrijgbaar. Wij zijn bijvoorbeeld groot fan van de zoete saus van Soutern Dutch BBQ of de plakkerige Chicken & Ribs BBQ saus van Wicked Q.
Hier is hoe je het maakt: 

  • Ingrediënten voor de laksaus
    Begin met het verzamelen van je ingrediënten. Je hebt nodig: paprikapoeder, eetlepels roomboter, basterdsuiker (zowel bruin als donker), een eetlepel honing, en wat zwarte peper voor die extra kick.
  • Het lakproces
    Meng alle ingrediënten samen in een pan en laat het sudderen tot het een dikke, stroperige substantie wordt. Dit is je laksaus. Zodra je spareribs klaar zijn voor de laatste fase, bestrijk je ze royaal met deze saus. Zorg ervoor dat elke centimeter bedekt is voor die ultieme smaakervaring.

Extra tips voor malse en sappige spareribs

Invloed van rookhout op smaak

Afhankelijk van het soort rookhout dat je kiest, kun je verschillende smaakprofielen aan je spareribs toevoegen. Hickory en appel zijn klassiekers, maar voor een unieke twist kun je ook proberen met Pecan of cherry houtchunks, die een zoetere, rijkere smaak geven.

Gebruik van aluminiumfolie

Aluminiumfolie speelt een cruciale rol in de 321 methode. Het zorgt ervoor dat het vlees in zijn eigen sappen gaart, wat resulteert in super malse spareribs. Zorg ervoor dat je een groot stuk aluminiumfolie gebruikt en dat je de spareribs stevig inpakt, zodat er geen sappen verloren gaan. Wij raden aan ons BBQ Aluminiumfolie te gebruiken dat veel steviger is dan gewoon huishoudfolie.

Hoe serveer je 321 spareribs?

Nu je spareribs perfect zijn bereid, is het tijd om ze te serveren. Maar waarmee?

Aanbevolen bijgerechten

Denk aan gepofte zoete aardappelen, coleslaw, of een frisse groene salade. Ze complementeren de rijke smaak van de spareribs en zorgen voor een evenwichtige maaltijd.

Wijn- en drankencombinaties

Een koud biertje of een glas rode wijn past perfect bij spareribs. De bitterheid van het bier of de tannines in de wijn zullen de zoetheid van de laksaus prachtig balanceren. Wat denk je van onze heerlijke Perdriel Malbec uit Argentinie bijvoorbeeld? Voor een goed wijnadvies kan je altijd in ons Experience Center in Amersfoort terecht.

De magie van de 321 methode ontrafeld

Een van de meest boeiende dingen van de 321 methode voor spareribs is de wetenschap erachter. Maar hoe werkt het precies?

Wat betekent 3-2-1 eigenlijk?

De cijfers in de 321 methode verwijzen naar de tijdsdelen in verhouding waarin de spareribs worden gekookt. 3 uur roken, 2 uur stomen in folie en 1 uur aflakken. Door deze specifieke tijdsverdeling te volgen, krijgen de spareribs de tijd om langzaam te garen, waardoor ze hun vocht behouden en een diepe rooksmaak krijgen. Wanneer je kleinere spareribs hebt, kan je tijd ook verkorten, als je de verhouding 321 maar aanhoudt.

Waarom het werkt

Het traag roken gedurende de eerste drie uur zorgt ervoor dat de spareribs een mooie, rokerige smaak krijgen. Dit wordt gevolgd door twee uur waarin de spareribs worden ingepakt in aluminiumfolie, waardoor ze stomen in hun eigen sappen. Dit maakt het vlees buitengewoon mals. De laatste fase, het aflakken, geeft de spareribs hun kenmerkende zoete en plakkerige buitenkant.

Aflakken: de kunst van perfectie

Nu we het proces van de 321 methode begrijpen, gaan we dieper in op het aflakken, een cruciaal onderdeel van dit proces.

De rol van de laksaus

Aflakken is in wezen het proces van het aanbrengen van laksaus op de spareribs. De saus, die eerder is bereid met ingrediënten zoals basterdsuiker, honing en specerijen, wordt royaal aangebracht op de ribs. Het doel? Een karamelachtige, zoete en plakkerige buitenkant die de smaak van de spareribs echt versterkt.

Hoe en wanneer aan te brengen

Voor het beste resultaat wil je de laksaus aanbrengen tijdens de laatste uur van het koken. Gebruik een siliconenkwast om de saus gelijkmatig over de spareribs te verdelen. Hier kun je echt creatief worden door extra smaakmakers toe te voegen zoals extra rooksmaak of zelfs een beetje Whisky voor een unieke twist.

Combineren met andere barbecuegerechten

Spareribs zijn fantastisch, maar ze zijn nog beter als ze worden gecombineerd met andere heerlijke barbecuegerechten.

Pita’s van de BBQ

Een perfect bijgerecht bij Spareribs zijn onze gegrilde Pita’s van de BBQ. Deze zijn eenvoudig te maken en gaan goed samen met de rijke, rokerige smaak van spareribs. Of je ze nu eet als flatbread bij de spareribs of juist de pita’s vult met het zachte sparerib vlees, het is altijd lekker!

Groenten op de grill

Denk aan gegrilde paprika, courgette of aubergine. Deze groenten absorberen de rooksmaak heel goed en bieden een gezondere aanvulling op je maaltijd. Bestrooi ze met wat olijfolie, zout en peper voordat je ze op de grill legt en je hebt een simpel maar heerlijk bijgerecht.

Conclusie

De 321 methode voor spareribs is echt een gamechanger. Het vereist geduld, maar het resultaat is het absoluut waard. De combinatie van langzaam roken, stomen en aflakken resulteert in enkele van de meest malse, sappige en smaakvolle spareribs die je ooit zult proeven. En het beste? Met de juiste tools, zoals een goede kamado barbecue en kwaliteitsingrediënten, is het helemaal niet zo moeilijk als je zou denken. Dus waar wacht je nog op? Duik erin en geniet van de heerlijke wereld van 321 spareribs!

Veelgestelde Vragen

Wat is de 321 methode precies?

De 321 methode voor spareribs verwijst naar het garen van de spareribs in drie specifieke stadia: 3 uur roken, 2 uur stomen in aluminiumfolie, en 1 uur aflakken met een heerlijke saus. Deze methode staat bekend om het produceren van buitengewoon malse en sappige spareribs.

Kan ik de laksaus vervangen door een andere saus?

Natuurlijk! Terwijl de traditionele laksaus een zoete en plakkerige afwerking geeft aan de spareribs, kun je experimenteren met andere sauzen naar jouw voorkeur. Het is wel belangrijk om een saus te kiezen die goed karamelliseert, zodat je spareribs die gewenste glanzende en smakelijke buitenkant krijgen.

Moet ik altijd een kamado barbecue gebruiken voor de 321 methode?

Een keramische bbq of kamado is ideaal vanwege zijn vermogen om een constante temperatuur te behouden. Dit is vooral nuttig voor lange kooktijden zoals bij de 321 methode. Echter, als je vertrouwd bent met jouw eigen barbecue en deze een stabiele lage temperatuur kan handhaven, kun je die ook gebruiken.

Welke soort hout moet ik gebruiken voor het roken van mijn spareribs?

Er zijn veel soorten rookhout beschikbaar, en de keuze hangt af van het soort smaakprofiel dat je wilt bereiken. Veel mensen geven de voorkeur aan fruitige houtsoorten zoals appel of kers voor spareribs. Maar voor een intensere smaak kun je ook hickory of eikenhout proberen. Als je je avontuurlijk voelt, overweeg dan om je rookhout te laten weken in iets speciaals, zoals rode wijn bijvoorbeeld, voor een extra smaakdimensie.

Wil je persoonlijk advies voor de beste spareribs, of zoek je verrassende smakencombinaties? Voor inspiratie en advies kan je altijd terecht bij ons team in ons Experience center in Amersfoort!

 

 

Terug naar blog