Recept BBQ Zeebaars met gegrilde paprika en knoflookolie

Recept BBQ Zeebaars met gegrilde paprika en knoflookolie

BBQ Zeebaars met gegrilde paprika en gestoofde knoflook olie - 30 minuten

Dit gerecht is een favoriet van ons in de zomerse maanden, maar ook het hele jaar door als een voorgerecht of lunchgerecht. Het zoet van de gegrilde paprika combineert heerlijk met de zachte zeebaars en het pitje van de knoflookolie. En het ziet er ook nog eens schitterend uit!

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 4 zeebaars filets (ontschubt)
 • 4 teentjes knoflook, liefst verse knoflook
 • 6 puntpaprika’s
 • Peterselie
 • Peper en zeezoutvlokken
 • Olijfolie geschikt om mee te koken
 • Rub voor de vis, wij kiezen voor Rubba Bubba van Angus & Oink

Benodigdheden:

 • Skillet van minimaal 25 cm
 • Bbq tang
 • Vershoudfolie
 • Platte BBQ spatel
 • Optioneel: kernthermometer

Bereidingswijze:
In dit recept maken we gebruik van de kamado bbq voor de elementen waarin het echt smaak toevoegt en kiezen we voor gemak van het fornuis waar het handig is. Natuurlijk kan je het ook in het geheel op de kamado maken.

Voorbereiding:
Steek de Kamado aan en zorg voor directe hitte en een temperatuur van 190 - 200 graden. Verwarm alvast de gietijzeren skillet (minimaal 15 minuten) zodat hij echt door en door heet is. Pel de knoflooktenen en snij deze in dunne plakjes. Maak in elke filet van de zeebaars 2 inkepingen in het vel, om te voorkomen dat de vis kromtrekt als je hem in de skillet legt. Bestrooi de kant zonder vel lichtjes met de Rubba Bubba rub en laat dit 10 minuten intrekken op kamertemperatuur. Snijd de peterselie klein voor de garnering en zet apart.

Knoflook olie
Ondertussen, terwijl de kamado en je skillet warm worden, maak je vast de olie met gestoofde knoflook. Verwarm een flinke laag olie in een koekenpan op het fornuis en voeg de knoflook toe zodra de olie warm, maar niet te heet is. Zorg ervoor dat je het vuur nu direct laag zet, de knoflook moet vooral zachtjes garen en niet verbranden, anders wordt de smaak bitter. Laat de olie rustig stoven op laag vuur voor ongeveer 10 minuten. Als de knoflook lichtbruin en knapperig is, dan is de olie goed. Houdt de olie warm op de laagste stand van het fornuis.

Gegrilde paprika
Wanneer de kamado heet is, gril je de hele puntpaprika’s tot ze zwartgeblakeren (als het vel begint los te laten dan zijn ze goed, pas op dat ze niet te zwart worden). Draai ze af en toe met een lange bbq tang en schuif als ze gaarder worden de paprika’s meer naar de voorzijde van je rooster zodat ze wat minder hitte krijgen. Als ze gaar zijn leg je ze op een tray of een groot bord en dek ze gelijk af met verhoudfolie. Door het afdekken laat het vel nog beter los en kan je ze makkelijk ontvellen. Na 5 tot 10 minuten kan je de paprika’s ontvellen. Snijd elke paprika over de lengte door en haal ook de pitjes, het kroontje en draden van de paprika. Bewaar de lange repen paprika afgedekt bij elkaar in een kom en houdt ze lauw tot warm.

Zeebaars:
Voor de zeebaars doe je een flinke scheut olijfolie in de hete skillet, de bodem mag een laagje olie hebben. Voeg direct de zeebaars filets toe met de velkant naar beneden (zoveel er in de skillet passen, eventueel bak je de vis in twee keer). Het garen van de vis gaat nu heel snel, door de hitte wordt het vel heerlijk knapperig. Gaar de vis in enkele minuten gaar, je ziet de dunnere delen van de vis sneller gaar worden dan het midden. In principe hoeft de vis niet omgekeerd te worden in de skillet, dit is eventueel wel nodig indien de filets erg dik zijn. Wil je zeker zijn dat de vis gaar is, check dan de kerntemperatuur, deze moet minimaal 60 graden Celsius zijn. Het mooist is de vis wanneer de lamellen van de vis net loslaten, maar je nog geen gestolde eiwitten ziet. Neem de zeebaars uit de pan met een platte spatel en bak eventueel de tweede portie. Houdt de eerste portie vis ondertussen warm met aluminiumfolie.

Opmaken van het bord:
Zoek je mooiste diepe bord uit de kast en verdeel de lange slierten paprika in een ronde vorm op het bord. Bestrooi met vlokken zeezout en een klein beetje zwarte peper. Leg de zeebaars, eventueel in tweeën gesneden, schuin op de paprika. Neem de knoflookolie en schep met een lepel ruim olie en stukjes knoflook over de vis en paprika. Er mag gerust een laagje olie om de paprika ontstaan. Maak het gerecht af met de gesneden peterselie en serveer direct. Heerlijk met vers desem brood om de olie met op de dippen!

Wijntip:
Schenk de Masi Pinot Grigio al witte wijn bij dit recept. Het kruidige en toch frisse karakter past goed bij het gerecht. 

Variatie tip:
Natuurlijk kan je er eenvoudig een hoofdgerecht van maken door de portie te vergroten of door bijvoorbeeld wat parelcouscous of luchtige rijst toe te voegen. Varieer met een ander soort rub of voeg een beetje chilipeper toe aan de knoflookolie voor een pittigere variant. Wanneer zeebaars niet in het seizoen is kan dit gerecht ook goed met andere witvis zoals kabeljauw, mul of roodbaars.

 

Terug naar blog