Zomerfavoriet: BBQ Burger met kersenjam

Zomerfavoriet: BBQ Burger met kersenjam

Zin in een zomerse burger met een verrassende twist? Deze gerookte runderburger van de BBQ combineert sappig vlees met zoete, zelfgemaakte kersen- en rode uienjam, gesmolten cheddar, en een topping van krokant gebakken knoflook en spekblokjes. Geserveerd op een licht geroosterd briochebroodje is dit een burger waar je de zomer mee viert – in je tuin, op vakantie of tijdens een relaxte weekend-BBQ.

Ingrediënten (voor 4 burgers)

Voor de gerookte runderburger:

  • 500 g rundergehakt (bij voorkeur 80/20 vet)

  • 1 el Worcestersaus

  • 1 tl gerookt paprikapoeder

  • Zout & peper

  • 4 plakjes cheddar

  • 4 briochebroodjes

Voor de kersen- en rode uienjam:

  • 200 g kersen (vers of diepvries, ontpit)

  • 1 grote rode ui, fijngehakt

  • 100 g suiker

  • 2 el balsamicoazijn

  • Snufje zout

Voor de topping van knoflook en spek:

  • 100 g spekblokjes

  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 1 el olijfolie

Bereidingswijze

1. Kersen- en rode uienjam maken

  1. Verhit een pan op middelhoog vuur en bak de spekblokjes krokant. Laat uitlekken op keukenpapier en bewaar ze voor later.

  2. Voeg in dezelfde pan de rode ui toe en bak glazig in het vet van het spek (ca. 5 min).

  3. Voeg kersen, suiker, balsamicoazijn en een snufje zout toe.

  4. Laat het geheel 15–20 minuten zachtjes inkoken tot een stroperige jam. Roer af en toe.

  5. Laat afkoelen.

2. Burgers voorbereiden en roken

  1. Meng het gehakt met Worcestersaus, paprikapoeder, zout en peper.

  2. Vorm vier gelijke burgers.

  3. Bereid de kamado voor op indirect grillen bij ca. 180°C en voeg rookhout toe (bijv. eiken of kers).

  4. Rook de burgers 30–40 min tot de gewenste gaarheid.

  5. Leg de cheddar op de burgers in de laatste 5 minuten zodat het smelt.

3. Topping van knoflook en spek

  1. Verhit de olijfolie in een pan.

  2. Voeg de knoflook toe en bak goudbruin (let op: niet laten aanbranden).

  3. Voeg de krokante spekjes weer toe en roer alles goed door.

4. Burger bouwen

  1. Snijd de briochebroodjes doormidden en toast ze lichtjes.

  2. Leg een burger met gesmolten cheddar op de onderste helft.

  3. Lepel daar royaal de kersen-uienjam overheen.

  4. Verdeel de knoflook-spek-topping erover.

  5. Sluit af met het bovenste broodje.

Serveer- en BBQ-tip:

Deze burger is perfect met een frisse coleslaw of gegrilde maiskolf erbij. Maak 'm extra feestelijk met een koude YETI beker vol ijskoude limonade of een zomers biertje.

Terug naar blog